Home Nieuws BabythuisZorg bestaat 1 jaar!

08 mei 2020

BabythuisZorg bestaat 1 jaar!

Op vrijdag 8 mei 2020 bestaat BabythuisZorg precies 1 jaar. BabythuisZorg biedt ondersteuning aan gezinnen die nog niet zelfredzaam zijn na de kraamperiode. Het is een nieuwe vorm van zorg die uniek is in Nederland. In het afgelopen jaar heeft BabythuisZorg ondersteuning geboden bij ongeveer 100 gezinnen in 32 gemeenten in de drie noordelijke provincies.

BabythuisZorg ondersteunt met aanwezigheid in het gezin de hechting van het kindje, biedt structuur aan het gezin, geeft praktische hulp en heeft een signalerende functie. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk de eerste 1000 dagen in het leven van een kindje zijn voor de ontwikkeling op latere leeftijd. Door ondersteuning op jonge leeftijd, kunnen problemen op latere leeftijd worden verminderd of zelfs helemaal worden voorkomen.

Uithuisplaatsingen voorkomen
De duur van de ondersteuning in de gezinnen is wisselend. In het afgelopen jaar was de kortste inzet drie dagen, terwijl de langste acht maanden was. In vier gezinnen is in het afgelopen jaar 24-uurszorg verleend. In een aantal gevallen heeft BabythuisZorg een (tijdelijke) uithuisplaatsing voorkomen.

Belangrijk voor de hechting
Bestuurder Lindy van Breda Vriesman: “Vanuit de kraamzorgorganisaties Kraamzorg Het Groene Kruis en Isis Kraamzorg zetten wij ons al langer in voor vroegtijdige signalering en het voorkomen van problemen bij jonge gezinnen. Als het voorkomen niet lukt, dan is het heel fijn dat we nu aanvullende ondersteuning kunnen geven. Die is zo ontzettend belangrijk voor de hechting.”

Vergoeding door gemeenten
Voor de vergoeding van BabythuisZorg is de organisatie aangewezen op gemeenten. Klanten zijn dus afhankelijk van de gemeente waar ze wonen of het verkrijgen van BabythuisZorg mogelijk is.

Delen: