Hoe ondersteunt BabythuisZorg ouders in deze kwetsbare periode?
De komst van een baby is vaak een moment van geluk, maar dat gevoel komt niet bij iedereen vanzelf. Sommige moeders (en soms ook partners) voelen zich juist somber, uitgeput of zelfs wanhopig na de bevalling wat kan leiden tot een postnatale depressie. BabythuisZorg biedt praktische én emotionele ondersteuning bij een postnatale depressie. Wat houdt dat precies in?
Een postnatale depressie ontstaat in de weken of maanden na de bevalling. Het gaat verder dan ‘babyblues’, die meestal na een paar dagen weer verdwijnen. Moeders met een postnatale depressie kunnen last hebben van de volgende klachten:
Deze klachten kunnen het dagelijks functioneren beïnvloeden en het ouderschap zwaar maken.
Onze professionals zijn alert op de signalen van een mogelijke postnatale depressie. Doordat we laagdrempelig aanwezig zijn in het dagelijks leven van het gezin, kunnen we vroegtijdig deze signalen opvangen.
We luisteren zonder oordeel, nemen gevoelens serieus, en geven erkenning: “Het is oké om je niet oké te voelen.”
Onze ondersteuning is altijd afgestemd op de behoeften van het gezin, met oog voor wat op dat moment haalbaar en helpend is. Het gaat dan om:
BabythuisZorg is er voor moeders én partners die kampen met somberheid, angst of overbelasting na de bevalling. Ook bij twijfel of een beginnende depressie kunnen wij iets betekenen. Juist vroegtijdige ondersteuning maakt verschil.